Digitalisaatio – hyötyä vai harmia?

Digitalisaatio on kuuma peruna. Kaikki puhuvat siitä, ja niin pitääkin. Termissä on paljon hypeä, mutta niin pitääkin olla. Ei se muuten kiinnosta. ICT-alan ihmisenä pidän erinomaisena sitä, että alamme saa tällaista huomiota.

Kaikissa teknologioissa on aina kaksi puolta: hyödyt ja harmit. Digitalisaatio tarkoittaa siis käytännössä sitä, että fyysinen työpöytäsi on siisti, mutta sähköinen työpöytäsi on soosissa. Sotkua on aina, nyt se mahtuu vain pienempään tilaan ja kulkee mukanasi.

On aina hyvä miettiä, onko uudesta asiasta minulle aidosti hyötyä, entä ryhmälleni tai organisaatiolleni. Digitalisaatiosta on kaikille tasoille hyötyä, mutta se ei aina siltä vaikuta. Monimutkaiset ja –lukuiset tietojärjestelmät tuovat turhautumista työtehtäviin. Aikaa palaa, joskus tuottavan työn kustannuksella. Tämä on harmi. Iso juttu on kuitenkin data, jota ilman hommat eivät hoidu.

Digitalisaation lopputuote on nimenomaan data, jonka roolista ei vielä tiedetä kaikkea. Viisaat ovat sanoneet, että 90 % nykyisestä datasta on tuotettu viimeisen kahden vuoden aikana. Sosiaalinen media, sijaintiedot, sensorit, digikuvat ja –videot, näppäimistöt jne. Dataa generoivien asioiden lista on pitkä. Nämä yhdessä tuottavat Big Dataa.

Big Data on kova juttu. Siinä on vähintään yhtä paljon hypeä kuin itse digitalisaatiossa, ja edelleen hyvä niin. Se kiinnostaa. Siinä on mahdollisuutta ja siitä saadaan hyötyä. Innovaatioita syntyy tulevaisuudessa datan pohjalta. Palveluita voidaan tarjota täsmänä tarvitseville, ja kustannuksia voidaan alentaa, kun voidaan päätellä optimaalisia reittejä toimittaa tavaroita tai huolehtia puhtaanapidosta.

Hypen vastapainoksi kannattaa lukea G. Orwellin 1984. Vanhan kansan viisaus: ”Tuli on hyvä renki, mutta huono isäntä” toimii digitalisaatiossakin. Tekniikan pitää olla ihmistä varten, eikä toisinpäin. Väärissä käsissä hyödystä tulee harmia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *