Vinkki: Miksi Office Mix?

Office Mix [1] on Microsoftin Powerpointin lisäosa, joka mahdollistaa esitysten muokkaamisen automaattisiksi videoiksi ja niiden julkaisemisen Office Mix –julkaisupalvelussa tai yrityksen o365 Videot –sovelluksessa. Lisäosa on ilmaiseksi ladattavissa [2].

Mix-palvelussa julkaiseminen vaatii käyttäjältä Microsoftin tilin, joko yksityisen tai yritystilin. Esityksen voi tallentaa myös erilliseksi videotiedostoksi ja julkaista jossakin muussa videojulkaisupalvelussa kuten Youtubessa tai Vimeossa.

Videoitaessa esitystä Mixillä voi sitä täydentää puheen lisäksi web-kameralla, tussipiirroksilla, korostuskynällä, ruudunkaappauskuvilla ja –videoilla, video- ja äänitiedostoilla sekä katsojan reagointia vaativilla osioilla kuten monivalintakysymyksillä. Kuvassa 1 on esitetty Office Mix -lisäosan työkaluvalikko.

Office Mix valikko

Kuva 1. Office Mix työkaluvalikko.

Olen käyttänyt opetusvideoiden luomiseen monia erilaisia ohjelmia ja päätin testata Office Mixiä uuden kurssini apuvälineenä. Tässä kokemuksia:

Hyvät puolet:

  • Office Mix ”intergoittuu” hyvin Powerpointiin ja käyttö on saumatonta ja ”tuttua” Powerpointtia esityksissään käyttävälle.
  • Lisäosien avulla videoihin saa ”upotettua” reagointia vaativia osioita kuten monivalintakysymyksiä.
  • Ruudunkaappausvideon tekeminen on Mixillä helppoa.
  • Julkaiseminen on helppoa, kun sen voi tehdä samalla ohjelmalla.
  • Julkaisujen ”julkisuutta” pystyy säätelemään riittävän monipuolisesti (kuva 2).

Toivomisen/parantamisen varaa:

  • Ääniraitojen editointi on todella puutteellista.
  • Osa pp-esitysten elementtien ja diojen siirtymisanimaatioista eivät näy/toimi julkaistussa Mix-esityksessä.
  • Lisäosien reagointia vaativia elementtejä on vähän.
  • Ruudunkaappausvideoiden kaapattavan alueen asettaminen on kankeata eikä sisällä valmiita aluekokoja ja valikko tulee automaattisesti näytön keskelle ylälaittaan eikä sitä voi siirtää.
  • Julkaisupalvelussa videoita ei pysty ryhmittelemään muulla tavoin kuin avainsanoilla.

Yhteenvetona voisi todeta, että Mix on varsin kätevä apuväline ja ”ajaa asiansa”. Office-ohjelmia käyttäville sen toimintalogiikka on varsin tuttua ja julkaisupalvelusta uskoisin olevan monelle hyötyä.

Mix julkaisun julkisuusasetukset

Kuva 2. Mix-julkaisun julkisuusasetukset.

Mixistä löytyy myös paljon vinkkejä ja ohjeita, joiden avulla perusasioissa pääse eteenpäin ja ohjelmaa on helppo oppia käyttämään [3]. Enemmän opetusvideoita tekevälle Mix myös soveltuu mutta sen lähes olemattomat ääniraidat editointiominaisuudet alkavat jossakin vaiheessa harmittamaan, kun ”yskimisiä ja maiskutteluita” haluaisi omilta videoiltaan poistaa muutoinkin kuin tekemällä kyseisen dian äänitykset uudestaan. Erityisesti toivoisin muutaman ”ärsyttävän” asian sekä Mix-palveluun Yputubesta tutun soittolistakaltaisen videojaottelun mahdollisuutta.

Mix on nykyiselläänkin varsin hyvä apuväline esitysten videoimiseen ja julkaisemiseen. Muutamilla parannuksilla se voisi jopa olla erinomainen. Käytän edelleen ja jään odottamaan …

Teksti ja kuvat: Ville H. (@vhaapa)

Jk. Mixiin tutustumisen yhteydessä törmäsin toiseenkin MS:n ilmaiseen apuohjelmaan nimeltää Snip [3]. Se on erittäin kätevä työpöytäkuvien leikkaamisen ohjelma, jonka avulla ”kaappauksiin” voi liittää puhetta tai tussipiirroksia sekä jakaa kaappauksia muille.

Linkit:

[1] https://mix.office.com/en-us/Home

[2] https://mix.office.com/Home/Setup

[3] https://mix.office.com/en-us/tutorials

[4] https://mix.office.com/snip

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *