Kesälukemista @Floworks

Kesälukemisesksi Floworks tarjoilee Näkökulmia verkko-opetuksen laatuun ja kehittämiseen e-julkaisun. Uusi julkaisu on nyt ladattavissa TAMKin julkaisutoiminnan sivujen kautta. Nopeasti tiedonlähteille johdattaa myös kuvan QR-koodi.

Julkaisu sisältää tuoretta asiaa esimerkiksi digitalisaatiosta ja MOOCeista sekä kokemuksia verkko-oppimisen kehittämisprojekteista. Teoksen runkona on Floworksissa kehitetty syklinen verkko-opetuksen laatumalli (Haukijärvi, Nevalainen & Sintonen, 2014), mikä rakentuu neljän vaiheen ympärille. Nämä vaiheet ovat Deminingin ympyränäkin tunnettua PDSA-mallia mukaillen Suunnittele (Plan) – Toteuta (Do) – Tutki (Study) ja Kehitä (Act). Mallin tavoitteena on laajentaa laatuajattelua kurssin rakentamisesta ja opettamisesta myös pitkäkestoisemman kehittämisen ja saavutettujen tulosten analysoinnin suuntaan. Julkaisu sisältää yli 70 laatusuositusta, jotka ovat sovellettavissa erilaisten verkkokurssien laadunhallinnan apuvälineeksi.

Julkaisun artikkeleiden kirjoittamiseen osallistui viiime vuoden aikana vaikuttava joukko digiopetuksen ja -teknologian asiantuntijoita, joita kiitämme upeasta työstä. Digimentori Carita Forsgren kertoo artikkelissaan MOOC-kokemuksistaan ja samassa aihepiirissä liikkuu myös Antti Perälä. Kehittämispäällikkö Ilkka Haukijärvi avaa TAMKin digioppimisen strategiatyötä ja laatumallin käytännön soveltamista yhdessä Nina Kilkun ja Ari Koivumäen kanssa. Älyoppimisen kehittelijä Marjatta Myllylä ja professori Nina Helander (TTY) pohtivat arvioinnin käytäntöjä digitaalisessa koulutuksessa. Marianna Leikomaa opastaa verkkokurssien laadun kehittämiseen opiskelijapalautteen kautta ja Juha Leino on tutkinut sekä suosittelujärjestelmiä että sosiaalisen median hyvödyntämismahdollisuksia verkko-opetuksessa. Asiantuntijuuttaan käyttöömme antoivat myös  Heikki Salo (Valomo osk) ja käyttöliittymäsuunnittelija Salla Kalermo (JY).

Floworksin omaa tuotantoa ovat esimerkiksi laatumallia esittelevät artikkelit ja Floworks Living Lab -konseptia sekä toteuttamaamme teknologiatilaa koskevat kokonaisuudet. Ilkka Haukijärven ja allekirjoittaneen ohella tiimissä ovat olleet mukana Timo Nevalainen, Jarmo Vihmalaakso, Jussi Hannunen ja Kseniya Tarasova. Erityiskiitokset tuesta tässä projektissa ansaitsee erikoissuunnittelija Liisa Marttila TAMKin julkaisutoiminnasta.

Rentouttavaa kesää ja mielenkiintoisia lukuhetkiä riippumatossa!
-Sanna Sintonen

@ Floworks (2016)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *